La hibridació és l'acció de fecundar dos individus de diferent constitució genètica, és a dir, creuar dues varietats o espècies diferents per aconseguir reproduir en la descendència, algun dels caràcters parentals.
De la combinació dels caràcters genètics parentals es deriven també altres trets indesitjats, és per això que després de la hibridació sol ser necessari realitzar un procés de selecció artificial durant diverses generacions, eliminant així les plantes que sostinguin trets desfavorables perquè predominin només els desitjats.
Els híbrids solen mostrar més vigorositat que els parentals, el que dóna lloc a un major rendiment. Aquest fenomen ha estat aprofitat en la producció a gran escala de determinats cultius de cereals de gran importància econòmica, com ara el blat de moro, encara que també és apreciable la contribució que les llavors híbrides han suposat en nombroses varietats d'hortalisses i plantes ornamentals.
Quan s'obtenen híbrids els caràcters desitjats ja estan prou desenvolupats, se solen reproduir per mètodes asexuals, d'aquesta manera s'aconsegueix sostenir els trets idèntics entre individus. Amb mètodes sexuals es interferirien els trets i probablement es perdrien a les poques generacions. Hi ha diversos mètodes de reproducció asexual, com l'empelt, murgó, etc.
El retrocreuament és una tècnica d'hibridació que permet afegir a una varietat ja existent i desitjada, un tret útil d'un dels parentals; és una tècnica molt útil per incorporar a una espècie conreada un caràcter de resistència a malalties o insectes.
El retrocreuament consisteix a obtenir un híbrid de dues espècies o varietats, per a continuació tornar a creuar amb un d'ells, aquell que considerem conté el tret més valuós. Aquesta operació de retroencreuament es realitza diverses vegades, juntament amb una tasca de selecció, aconseguint finalment després d'una sèrie de generacions una concentració dels trets desitjats, i una recuperació del tipus original.
En ecologia, hibridació és el procés de barrejar diferents espècies o varietats d'organismes per crear un híbrid.
murgó = acodo
Agricultura ecològica en general i aprendre a ser autosuficient amb productes com cosmètics, menjar, beguda, etc...i sobretot ser respectuós amb el teu entorn.
Les hortícoles son les hortalisses en general i el que envolta al seu coltiu, tractament ,collita...és la horticultura. Els horticultors treballen en la propagació de les plantes, millora de les collites, adobs de les plantacions i enginyeria genètica, bioquímica i fisiologia de la planta i el magatzematge, processat i transport de fruites, baies, fruits secs, verdures, flors, arbres, arbusts i gespa. Els horticultores milloren el rendiment de les collites, la seua qualitat i el seu valor nutricional, la seua resistència als insectes, malalties als canvis ambientals. S'utilitza la genètica com una eina fonamental en el desenvolupament de plantes que puguen sintetitzar molècules químiques per a emprar-les en la lluita contra malalties, inclosos els càncers. Nosaltres ens fixarem en el cultiu ecológic d'aquestes.
en poc espai...
Que vols plantar?
Punt 1....la varietat és ilimitada, fes un petit plànol o esquema en paper del terreny, per a dibuixar o escriure la distribució de les diferents varietats a plantar.
Punt 2....les hortalisses es poden conrear de tres maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, rodons, quadrats...
En esglaons: en diferents nivells.
En els diferents casos hi han avantatges e inconvenients. Als massissos hi han menys herbes dolentes que en fileres, peró és més dificil arribar...en esglaó necessites molta més terra peró és perfecte per terrenys difícils, etc...
Punt 3...distància ente diferents plantes:
cada era tindrà un amplaria màxima de 1'2 metres delimitades amb maons, taulons o amb mètodes més productius com cebes o aromàtiques( lavanda, romaní..) Vigila en no atapeïr per poder accedir a fer les labors i deixa espai per una persona o carretó
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada