Les hortícoles son les hortalisses en general i el que envolta al seu coltiu, tractament ,collita...és la horticultura. Els horticultors treballen en la propagació de les plantes, millora de les collites, adobs de les plantacions i enginyeria genètica, bioquímica i fisiologia de la planta i el magatzematge, processat i transport de fruites, baies, fruits secs, verdures, flors, arbres, arbusts i gespa. Els horticultores milloren el rendiment de les collites, la seua qualitat i el seu valor nutricional, la seua resistència als insectes, malalties als canvis ambientals. S'utilitza la genètica com una eina fonamental en el desenvolupament de plantes que puguen sintetitzar molècules químiques per a emprar-les en la lluita contra malalties, inclosos els càncers. Nosaltres ens fixarem en el cultiu ecológic d'aquestes.

en poc espai...

en poc espai...

Que vols plantar?

Punt 1....la varietat és ilimitada, fes un petit plànol o esquema en paper del terreny, per a dibuixar o escriure la distribució de les diferents varietats a plantar.
Punt 2....les hortalisses es poden conrear de tres maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, rodons, quadrats...
En esglaons: en diferents nivells.
En els diferents casos hi han avantatges e inconvenients. Als massissos hi han menys herbes dolentes que en fileres, peró és més dificil arribar...en esglaó necessites molta més terra peró és perfecte per terrenys difícils, etc...
Punt 3...distància ente diferents plantes:
cada era tindrà un amplaria màxima de 1'2 metres delimitades amb maons, taulons o amb mètodes més productius com cebes o aromàtiques( lavanda, romaní..) Vigila en no atapeïr per poder accedir a fer les labors i deixa espai per una persona o carretó

dimarts, 13 de gener del 2015

Hortícoles al gener

Clima 

Gener és un mes fred, sec i dur, que juntament amb desembre porten el guardó dels mesos amb les mitjanes més baixes. Gener es disputa amb desembre el mes amb més gelades i boires de tot l'any. D'aquí la seva duresa i crueltat per als nostres horts.

Però recordem que cal passar per aquesta f ase d'inactivitat perquè a la primavera el nostre hort ressorgeixi amb més força, si és possible. Però compte, quan parlem d'inactivitat em refereixo a la dels cultius. Nosaltres hem de seguir al màxim si volem resultats!

Per molt dur que sigui gener, sempre podem buscar-li el costat positiu. Els dies comencen a allargar-se i anem tenint gradualment més hores de llum, el que ens anuncia el camí cap als mesos bons, productius i de gran exuberància vegetal. Vegem amb què ens trobem a l'hort durant aquest mes.

Estem acostumats a tenir qualsevol producte hortícola durant tot l'any en botigues i supermercats. Si alguna vegada has plantat un hort, et donaràs compte que els béns que vols obtenint són (el que sembla que es comença a posar de moda) de temporada. Això et dóna una visió real dels cicles de cada cultiu i t'ensenya que el producte cultivat i recollit en el seu moment, és sens dubte, un producte més aromàtic, saborós i posbiblement més equilibrat en tots els sentits.

És temps de recollir brassicàcies

És cert, que l'hort al gener no ens aporta color i sabor, com el que ens poden aportar mesos de primavera-estiu. Però no oblidem que molts dels productes que envolten al gènere Brassica són altament nutritius i poden aportar molt a la nostra alimentació. Per si camineu una mica "verds", amb brassicàcies ens referim a les coliflors, cols de cabdell, cols de Brussel·les, bròquil, etc.
Bròquil sobre caixes
Aquests cultius encara que els plantem a la vegada, tenen una recol·lecció escalonada de manera que resulta fàcil, amb una mínima planificació de sembra, tenir producte durant tot l'hivern. A Espanya, el bròquil comença a tenir més acceptació que fa uns anys. Resulta ser un producte altament nutritiu però poc desitjat culinàriament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada