Bròquil
El clima
El bròquil és propi de zones mediterrànies. Com necessita dosis de fred se sol conrear en les estacions de tardor o hivern, depenent de la zona. Dit això, es pot jugar bastant amb totes les varietats existents actualment per adaptar-la al clima de la nostra zona.
Característiques del sòl
Encara que no té exigències importants pel que fa al sòl, el millor i més indicat és que s'introdueixi en un hort amb textura, mesures i bon drenatge. En aquest cultiu, al contrari de la gran majoria, no permet un excessiu tou del sòl com seria el convenient seguint la doctrina del bancal profund . Prefereix un sòl compacte perquè les fulles no s'obrin excessivament i exposin la massa de fang a les inclemències meteorològiques.
Abonat i reg
Quant a l'abonat, la mida del bròquil a la recol·lecció es veu molt influenciat per la presència de matèria orgànica en el sòl. Es pot aplicar tant com abonat de fons (quan preparem l'hort per rebre les plantes) o bé mitjançant encoixinat al voltant de la tija. Insistim de nou que el encoixinat ha compactar amb l'aixada o amb les pròpies mans.
En relació al reg, exigeix humitat constant al llarg del seu cultiu. És per això que hem comentant la necessitat de disposar d'un sòl amb bon drenatge . Un consell és reduir aquests riscos quan la pella està a punt de madurar, ja que així es milloren les característiques organolèptiques del bròquil.
La coliflor
El clima i el sòl
El cultiu de la coliflor prefereix climes temperats, ja que no responen molt bé a les temperatures sota zero. Encara que això depèn també de les varietats que cultivem. Les de primavera passen l'hivern perfectament, mentre que les d'estiu necessiten temperatures temperades. Considerarem una temperatura ideal de creixement entre els 15º C i els 21º C, i no importa si les temperatures es surten d'aquests valors mentre la diferència de temperatura no sigui important. Per això hi ha disponibles al mercat multitud de varietats amb diferents opcions d'adaptació al clima, és a dir varietats primerenques, semi primerenques i tardanes.
El sòl ha de contenir bona quantitat en matèria orgànica i tenir bon drenatge ja que la coliflor necessitarà molta humitat. El pH del sòl que requereix el cultiu està proper al neutre, prenent uns valors entre 6,5 i 7,5. Recordeu que si cultivem la coliflor a terra sense més, sense els suficients nutrients, no prosperarà. A més, també hi ha una consideració just abans de plantar la coliflor i és que, a diferència d'altres cultius, requereixen d'un sòl ferm, és a dir, poc tou. Això fa que les fulles no surtin soltes i es formi la pella de la coliflor correctament, de manera que el procés seria abonar la terra si cal i apisonarla, ja sigui amb l'aixada, o bé directament caminant per aquest terreny de l'hort.
L'abonat i la importància de l'encoixinat
Hem comentat anteriorment que la coliflor requereix bona dosi de matèria orgànica (per això després surten un producte amb tants minerals). El nitrogen forma un paper molt important en el desenvolupament d'aquest cultiu, que li proporcionarà el compost que afegim. I aquí és on ve una forma d'aconseguir abonar la coliflor i al seu torn ajudar en la conservació de la humitat en les arrels, el encoixinat . Ja ho hem comentat altres vegades i consisteix a envoltar la tija de la planta amb algun tipus de vegetal o un altre material, però en aquest cas farem servir fems o compost.
La importància del reg a la coliflor
La coliflor demanda grans dosis d'aigua per al seu desenvolupament. Si tens experiència en el cultiu del bròquil has de saber que aquesta planta demanda una mica més d'aigua. La freqüència de reg ve determinada pel clima on es trobi, però tenint la consideració que el sòl sempre tingui humitat, això sí, sense produir embassament.
Agricultura ecològica en general i aprendre a ser autosuficient amb productes com cosmètics, menjar, beguda, etc...i sobretot ser respectuós amb el teu entorn.
Les hortícoles son les hortalisses en general i el que envolta al seu coltiu, tractament ,collita...és la horticultura. Els horticultors treballen en la propagació de les plantes, millora de les collites, adobs de les plantacions i enginyeria genètica, bioquímica i fisiologia de la planta i el magatzematge, processat i transport de fruites, baies, fruits secs, verdures, flors, arbres, arbusts i gespa. Els horticultores milloren el rendiment de les collites, la seua qualitat i el seu valor nutricional, la seua resistència als insectes, malalties als canvis ambientals. S'utilitza la genètica com una eina fonamental en el desenvolupament de plantes que puguen sintetitzar molècules químiques per a emprar-les en la lluita contra malalties, inclosos els càncers. Nosaltres ens fixarem en el cultiu ecológic d'aquestes.
en poc espai...
Que vols plantar?
Punt 1....la varietat és ilimitada, fes un petit plànol o esquema en paper del terreny, per a dibuixar o escriure la distribució de les diferents varietats a plantar.
Punt 2....les hortalisses es poden conrear de tres maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, rodons, quadrats...
En esglaons: en diferents nivells.
En els diferents casos hi han avantatges e inconvenients. Als massissos hi han menys herbes dolentes que en fileres, peró és més dificil arribar...en esglaó necessites molta més terra peró és perfecte per terrenys difícils, etc...
Punt 3...distància ente diferents plantes:
cada era tindrà un amplaria màxima de 1'2 metres delimitades amb maons, taulons o amb mètodes més productius com cebes o aromàtiques( lavanda, romaní..) Vigila en no atapeïr per poder accedir a fer les labors i deixa espai per una persona o carretó
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada