Les hortícoles son les hortalisses en general i el que envolta al seu coltiu, tractament ,collita...és la horticultura. Els horticultors treballen en la propagació de les plantes, millora de les collites, adobs de les plantacions i enginyeria genètica, bioquímica i fisiologia de la planta i el magatzematge, processat i transport de fruites, baies, fruits secs, verdures, flors, arbres, arbusts i gespa. Els horticultores milloren el rendiment de les collites, la seua qualitat i el seu valor nutricional, la seua resistència als insectes, malalties als canvis ambientals. S'utilitza la genètica com una eina fonamental en el desenvolupament de plantes que puguen sintetitzar molècules químiques per a emprar-les en la lluita contra malalties, inclosos els càncers. Nosaltres ens fixarem en el cultiu ecológic d'aquestes.

en poc espai...

en poc espai...

Que vols plantar?

Punt 1....la varietat és ilimitada, fes un petit plànol o esquema en paper del terreny, per a dibuixar o escriure la distribució de les diferents varietats a plantar.
Punt 2....les hortalisses es poden conrear de tres maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, rodons, quadrats...
En esglaons: en diferents nivells.
En els diferents casos hi han avantatges e inconvenients. Als massissos hi han menys herbes dolentes que en fileres, peró és més dificil arribar...en esglaó necessites molta més terra peró és perfecte per terrenys difícils, etc...
Punt 3...distància ente diferents plantes:
cada era tindrà un amplaria màxima de 1'2 metres delimitades amb maons, taulons o amb mètodes més productius com cebes o aromàtiques( lavanda, romaní..) Vigila en no atapeïr per poder accedir a fer les labors i deixa espai per una persona o carretó

dimarts, 24 de maig del 2016

Anàlisi ràpid per a millorar el maneig del nitrogen en cultius hortícoles

Actualment, si un pagès vol conèixer la concentració de NO 3 - d'una solució, ha d'enviar o portar la / mostra / es a un laboratori analític, i esperar diversos dies per rebre els resultats. El temps d'espera i els inconvenients involucrats dissuadeixen els agricultors a fer anàlisis que podrien ajudar al maneig precís de nutrients a la seva finca.

Hi ha disponibles comercialment diversos sistemes d'anàlisi que permeten analitzar NO 3 - a la mateixa finca en minuts. Perquè aquests sistemes analítics siguin adequats per al seu ús en camp per agricultors i tècnics han de presentar una sèrie de característiques com són: ser petits i portàtils; fer l'anàlisi amb rapidesa, en pocs minuts; tenir un funcionament senzill i que no requereixi una formació especialitzada; ser raonablement precisos i mantenir la seva precisió; ser prou robustos per al seu ús en finca; tenir un rang de mesura adequat per a aplicacions en horticultura; i ser fàcils de calibrar i mantenir el calibratge. Aquests equips van a permetre als agricultors / tècnics el poder fer les anàlisis en la mateixa finca, i en un curt període de temps (per ex. Menys de 10 minuts), de manera que l'agricultor / tècnic pugui tenir els resultats de forma immediata la qual cosa va permetre fer els ajustos necessaris per al maneig de N.

En els últims 20 anys, s'han comercialitzat diversos sistemes d'anàlisi portàtils per a la determinació de NO 3 - 'in-situ' a la finca. El més establert és el Laquat metro per NO 3 - fabricat per Horiba del Japó. El RQflex Reflectoquant de Merck mesura concentracions d'amoni i nitrat en solucions aquoses. Un sensor molt recent i prometedor és el sistema Clean Grow. A la taula 1 es presenta informació rellevant sobre aquests equips. La tecnologia de sensors és una àrea amb un desenvolupament tecnològic molt ràpid i és molt probable que hi hagi nous sistemes analítics en un futur pròxim.

Laquat metro


El Laquat metro (Imatge 1) és un elèctrode selectiu d'ions que s'ha utilitzat per mesurar NO 3 - en aplicacions hortícoles durant 20 anys. Hi ha un altre model que mesura només el potassi. El rang de concentració d'anàlisi de NO 3 - és d'1 a 100 mmol NO 3 - / L; els resultats es presenten com mg NO 3 - -N / L o mg NO 3 - / L. Aquest rang és suficient per a l'anàlisi de les solucions nutritives, de solució del sòl, i moltes, però no totes les mostres de saba. Les mesures es realitzen en menys d'un minut. El sensor mesura 17 x 3 x 2 cm i pesa 52 g. El cost estimat per anàlisi és 0,25 € basat en l'ús dels estàndards de calibratge.

El Laquat metro té dos elèctrodes per mesurar la concentració de NO 3 - , un (A en la imatge 2, esquerra) està en el dipòsit de mesura, i l'altre (B a la imatge 2, esquerra) en el sensor.

Les mesures amb l'Laquat metro es poden realitzar, 1) col·locant diverses gotes de la solució a mesurar en un dipòsit que té sota l'elèctrode (imatge 2, esquerra), o 2) mitjançant la inserció del part del sensor directament en la solució ( imatge 2, dreta). El procediment més comú és 1. Per analitzar amb el Laquat metro no cal preparar les mostres ni afegir reactius. Normalment es pot treballar directament amb les solucions a mesurar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada