Les hortícoles son les hortalisses en general i el que envolta al seu coltiu, tractament ,collita...és la horticultura. Els horticultors treballen en la propagació de les plantes, millora de les collites, adobs de les plantacions i enginyeria genètica, bioquímica i fisiologia de la planta i el magatzematge, processat i transport de fruites, baies, fruits secs, verdures, flors, arbres, arbusts i gespa. Els horticultores milloren el rendiment de les collites, la seua qualitat i el seu valor nutricional, la seua resistència als insectes, malalties als canvis ambientals. S'utilitza la genètica com una eina fonamental en el desenvolupament de plantes que puguen sintetitzar molècules químiques per a emprar-les en la lluita contra malalties, inclosos els càncers. Nosaltres ens fixarem en el cultiu ecológic d'aquestes.

en poc espai...

en poc espai...

Que vols plantar?

Punt 1....la varietat és ilimitada, fes un petit plànol o esquema en paper del terreny, per a dibuixar o escriure la distribució de les diferents varietats a plantar.
Punt 2....les hortalisses es poden conrear de tres maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, rodons, quadrats...
En esglaons: en diferents nivells.
En els diferents casos hi han avantatges e inconvenients. Als massissos hi han menys herbes dolentes que en fileres, peró és més dificil arribar...en esglaó necessites molta més terra peró és perfecte per terrenys difícils, etc...
Punt 3...distància ente diferents plantes:
cada era tindrà un amplaria màxima de 1'2 metres delimitades amb maons, taulons o amb mètodes més productius com cebes o aromàtiques( lavanda, romaní..) Vigila en no atapeïr per poder accedir a fer les labors i deixa espai per una persona o carretó

dilluns, 20 d’abril del 2015

Plagues a les tomaqueres?..com saps de quin tipus és?

Hi han diverses plagues que ataquen al tomàquet...aquestes son les mes comuns:

Aranya Roja
Els atacs apareixen per focus amb freqüència prop de males herbes.
En la planta se situa preferentment en fulles joves encara que en forts atacs podem trobar-la en totes les parts de la planta.
Els danys directes són deguts a l'alimentació que realitza sobre les parts verdes de les plantes, produïts pels estilets i la reabsorció del contingut cel·lular. Aquest dany va acompanyat d'una decoloració més o menys intensa dels teixits.
Com a primers danys s'observen puntejats o taques grogues en el feix de les fulles.
Amb majors poblacions es produeix dessecació i fins i tot defoliació.
Heliothis
El dany en les plantes ho ocasiona la larva en atacar el fullatge, però principalment ataca els fruits verds en desenvolupament, deixant cavitats circulars, generalment prop del peduncle.
Minador
Els adults per alimentar-se o per realitzar les posades produeixen picades en les fulles.
Les larves, en alimentar-se del parènquima *foliar, realitzen galeries que posteriorment es necrosen.
Aquests danys redueixen la capacitat fotosintètica de la planta, a més de ser focus d'entrada per a fongs, bacteris, etc...
Mosca Blanca
Proliferació de fredolic sobre la melassa produïda en l'alimentació, tacant i depreciant els fruits i dificultant el normal desenvolupament de les plantes.
Nematodes
Els símptomes en tomàquet es manifesta en els típics nòduls o engrossiments en les arrels que li donen el nom comú de "bastillat".
Aquests danys produeixen l'obstrucció de gots i impedeixen l'absorció per les arrels, la qual cosa es tradueix en un menor desenvolupament de les plantes i símptomes de emmarcit en verd en les hores de major calor, clorosis i nanisme.
Arna del tomàquet
Ataca en qualsevol estat de desenvolupament del tomàquet.
Les larves penetren en els fruits, en les fulles o en les tiges dels quals s'alimenten, creant perforacions i galeries (mines). Les mines són irregulars i es necrosen afectant al desenvolupament de la planta.
Els fruits poden ser atacats des de la seva formació.
Amb forts infestacions és capaç de destruir tot el cultiu.
Trips
En picar els teixits i succionar el contingut de les cèl·lules vegetals, la zona afectada adquireix primer un color platejat i posteriorment mor.
Quan la femella col·loca els ous a l'interior dels teixits vegetals, provocant petites ferides que assequen la zona afectada
Vasates
Ataca en qualsevol estat de desenvolupament del tomàquet.
Les larves penetren en els fruits, en les fulles o en les tiges dels quals s'alimenten, creant perforacions i galeries (mines). Les mines són irregulars i es necrosen afectant al desenvolupament de la planta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada